Торта Гараш – създадена в България


Торта Гараш – създадена в България

Известната торта „Гараш” е създадена в България преди повече от 100 години, разкрива Василена Гръбчева от екипа на „Събуди се“ по Нова телевизия. Тортата носи името на създателя си –  австроунгарския сладкар Коста Гараш. Той пристига в град Русе през 1885 година, за да поеме управлението на първия в България гранд хотел – „Ислях хане”. Заедно с него в управата на хотела встъпва и Терезия Гараш, съпруга на брат му, който отваря пекарна в Русе.

Историкът Веселина Антонова, открива случайно името му в Държавният архив в Русе, където е съхранена и неговата оригинална рецепта за тортата. „Най-вероятно, когато Коста Гараш пристига в България, той в джоба си носи и рецептата на известната торта Сахер, коята той тук осъвременява и прави известната ни днес торта Гараш.“, разказва тя.

Според историята австроунгарският сладкар създава тортата за едни от княжеските приеми в хотела. В гранд хотела княз Александър Батенберг е посрещал шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и  румъския Карол I. По-късно Коста Гараш се премества в софийския хотел „Пахах”, и предлага едноименната торта в сладкарницата към хотела.

Днес торта Гараш все още се произвежда по оригиналната рецепта в град Русе. „Издирихме рецепта от архивите.“ заявява шеф Емил Атанасов от ресторант „Опиум“, а шеф Годеслав Сотиров допълва: „Автентичната рецепта на торта Гараш особеността й е че няма брашно. Като започнем орехи – млени, пълномаслена сметана, прясно мляко, захар, пудра захар, натурален шоколад.“

Според шеф Атанасов, който е работил една година в хотел „Сахер“, във Виена, тортата Сахер е наистина много хубава, но торта Гараш в никакъв случай не е под това ниво. „Тази нежност, която има от шоколада, от ганаша, който я покрива и е вътре в нея, тя дава желание в тези, които я консумилат, да я консумират с удоволствие. доста хора опитаха Гараш и им хареса и ги върнахме години назад. То ако едно нещо е хубаво, то е хубава. В този си вид тя е най-добра“, добавя той.

Източник: http://bakedmedia.eu/

+ There are no comments

Add yours